Care sunt capcanele Facebook-ului în viaţa de părinte

Care sunt capcanele Facebook-ului în viaţa de părinte

Observăm că tot mai mulţi dintre noi îşi petrec o mare parte din timpul liber socializând pe reţelele sociale.

Nu sunt străine de acest fenomen nici proaspetele mămici, care găsesc mult mai avantajos şi util faptul că pot ţine legătura cu prietenii şi cunoştinţele fără să fie nevoie să plece de lângă puiul lor. Pe cât de simplu pare totul, pe atât de înşelător este acest mecanism.

Iată câteva capcane pe care le poate aduce Facebook-ul in viaţa oricărui părinte.

1. Rişti să devii un fel de persona non grata în rândul prietenilor
Ca părinte eşti fericit în fiecare clipă petrecută alături de puiul tău şi orice gest al acestuia te face mândru.

Nu este cazul însă să pui şi pe Facebook sute de poze cu bebeluşul tău (de la schimbatul scutecelor, până la băiţă sau suptul la sân) şi să le împărtăşeşti cunoscutilor detalii de acest fel. Acestea trebuie să rămână în intimitatea voastră, nu să fie văzute de întreaga listă de Facebook.

Să nu te mire faptul că te trezeşti cu câte un “block up” chiar şi din partea celor mai buni prieteni! Zău aşa, lucrurile acestea pot fi iubite şi înţelese doar de o mamă!
Regula bunului simţ spune ca să postezi doar acele imagini cu copilul tău pe care le-ai posta şi dacă ar fi vorba de un adult (se cam aplică celebra zicală “ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”).

2. Rişti să te cerţi pe viitor cu copilul tău
Pe moment lucrurile sunt cât se poate de amuzante – ai mai pus o poză cu cel mic murdar de ciocolată, ai pus un status amuzant cu ultima sa întrebare sau cine ştie ce alte năzdravanii ale lui.

Te-ai gândit însă cum se va simţi după ce va mai creşte şi va avea propriul cont de Facebook? Sau cum vor râde amicii şi colegii de scoala de el, fiindcă mama nu a avut ce face şi a împărtăţit cu toată lumea aceste momente jenante?

Aminteşte-ţi deci că la un moment dat s-ar putea ca totul să se întoarcă împotriva ta, iar atunci nu va mai fi deloc plăcut sau amuzant.

3. Rişti să suferi din cauza infractorilor care se pot folosi de pozele copilului tău
Nu o dată am văzut la TV că pentru infractorii de cea mai joasă speţă Facebook-ul poate fi o mană cerească.

Au existat tot felul de semnalări în presă potrivit cărora pedofilii au hărţuit anumite persoane din cauza pozelor cu copiii lor, dar şi cele potrivit cărora campaniile de marketing au profitat cu nesimţire de informaţiile regăsite pe conturile unor utilzatori Facebook şi au preluat imagini personale, cu familia şi copiii.

Asigură-te corespunzător, iar atunci când alegi să pui albume foto pe Facebook, setează opţiunile de confidenţialitate (“paza bună trece primejdia rea”, ar spune un vechi proverb românesc).

Poza: telegraph.co.uk