Cum îţi înveţi Copilul să se Spele pe Dinţi

Cum îţi înveţi Copilul să se Spele pe Dinţi

Chiar dacă până la vârstă de 6-7 anişori copilul are o dentiţie temporară, spălatul pe dinţi de la o vârstă fragedă este o necesitate.

Până la sfârşitul perioadei preşcolare copilul nu este capabil să se spele singur şi corect, dar asta nu înseamnă că trebuie să aştepţi atât de mult timp pentru a-l familiariza cu periuţa de dinţi.

Până să începi procesul de instruire, este important că tu să îi cureţi dantura zilnic şi să îi explici care sunt efectele acestei acţiuni.

Iată care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi când îţi înveţi copilul să se spele pe dinţi.

Alege-i periuţa de dinţi potrivită
Este evident că pentru micuţul tău nu vei folosi acelaşi tip de periuţă ca pentru adulţi; el are nevoie de o periuţă mică (care să nu îi rănească guriţa), cu peri moi şi cât mai atrăgătoare.

Dacă transformi totul într-un joc şi îi dai copilului o periuţă colorată, care să îl încânte, îţi va fi mult mai uşor să îl familiarizezi cu periajul zilnic.

La rândul său, pasta de dinţi trebuie să fie una specială, pentru copii. În farmacii găseşti paste de dinţi fără fluor – care înlătură eventualele pericole ce ar decurge din înghiţirea accidentală a acestei substanţe.

Explică-i importanţă procesului de periaj
Oferă-i copilului explicaţii pe înţelesul său şi arată-i diverse imagini/ filmuleţe sugestive prin care îşi poate da seama de efectele grave ale necurăţării dinţişorilor.

Oferă-i exemplul propriu
După cum deja ştii, copiii învaţă cel mai bine prin imitaţie, ceea ce înseamnă că şi de această dată ai nevoie de puterea exemplului.
Este foarte important să nu uiţi să te speli pe dinţi în faţa lui şi să îi explici cu răbdare care sunt mişcările corecte de periaj (dintîi se periază atât pe suprafeţele exterioare, cât şi pe cele interioare; gingiile şi limba se curăţă la rândul lor, întrucât şi aici de găsesc foarte multe bacterii; un periaj corect durează minim 2 minute).

Puiul tău îţi va imita mişcările, iar în timp, odată cu explicaţiile primite, le va executa cât mai corect

Nu uita să îi oferi mici recompense
Cumpără-i o carte de colorat sau lasă-l să se uite la desenele lui favorite şi scoate în evidenţă faptul că recompensa primită se datorează faptului că s-a spălat singur şi corect pe dinţişori.
Evita să îi oferi bomboane sau prăjituri, deoarece nu faci altceva decât să creşti riscul de apariţie a cariilor.

Tu cum ţi-ai învăţat copilul să folosească prima lui periuţă de dinţi?