Jucării şi Jocuri de Ziua Internaţională a Copilului

Jucării şi Jocuri de Ziua Internaţională a Copilului

1 iunie se apropie cu paşi repezi, iar băieţii şi fetele aşteaptă de la mic la mare să primească jucării şi jocuri de Ziua Internaţională a copilului.
Şi după această dată specială pentru toţi copiii lumii, un picnic pe timp de vară sau o petrecere aniversară sunt alte momente festive în care cei mici pot fi implicaţi prin intermediul jocului într-o serie de activităţi specifice vârstei lor.

Pentru că orice copil trebuie stimulat prin joc, iată cum să alegi cadoul potrivit de Ziua copilului, în funcţie de vârsta lui.

Jocuri şi jucării pentru copiii de 0-1 an
Dacă bebeluşii îşi dezvoltă vederea şi capacitatea de focalizare a obiectelor cu ajutorul jucăriilor mobile prevăzute cu sunete, de la vârsta de un an, copii încep să exerseze mersul folosindu-se de jucăriile de împins şi de tras pentru exterior.
Acestea au rolul de a-i învăţa pe micuţi să îşi păstreze echilibrul, cu excepţia faptului că sunt distractive, produc anumite zgomote şi stimulează abilităţile motrice.

Jucării şi jocuri pentru 2-3 ani
O dată cu vârsta de 2 ani, copiii sunt tot mai tentaţi să exploreze lumea, de aceea jucăriile cu părţi mici şi detaşabile sunt interzise până la 3 ani. Copiii, curioşi din fire, vor să asambleze şi să testeze jocurile şi jucăriile, iar o dată cu această aventură a lumii înconjurătoare, cei mici pun la încercare răbdarea adulţilor.

Este momentul în care copiii îşi dezvoltă vocabularul, de aceea jucăriile şi jocurile lingvistice sub forma cărţilor muzicale, a pluşurilor povestitor sau a laptopurilor sunt ideale pentru această vârstă.

Jucăriile educative pentru copiii de 2-3 ani dezvoltă intelectul şi le oferă micilor învăţăcei o preocupare de durată, mult mai utilă comparativ cu vizionarea pasivă a programelor TV.
La rândul lor, jocurile de construcţie, de artă şi îndemânare sunt alte îndeletniciri specifice copiilor din această categorie de vârstă atunci când se joacă în casă.

Ca şi activităţi de exterior, copiii de 2 şi 3 ani sunt captivaţi de mingi, balansoare şi vehicule cu sau fără pedale, ideale pentru petrecerea timpului în aer liber. Aşa că ajută-l pe cel mic să facă mai multă mişcare folosind la locul de joacă alături de leagăne, topogane şi balansoare, vehicule pe patru roţi (maşinuţe), vehicule pe trei roţi (triciclete) şi vehicule pe două roţi (trotinete şi biciclete).

Jocuri şi jucării de la 4 ani în sus
Începând cu vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor fac parte dintr-un colectiv, de aceea, o dată cu grădiniţa ei devin tot mai interesaţi de pictură, muzică, desen, puzzle, cărţi de colorat sau cărţi de poveşti.

Dacă fetele încep să fie cochete şi se dau în vânt după truse de machiaj şi păpuşi din colecţia Barbie, băieţii preferă maşinile cu telecomandă, jocurile de construcţie, seturile de lego şi bancurile de lucru.

Jocuri şi jucării pentru 5-6 ani
De la 5 ani, atât fetele cât şi băieţii sunt mai comunicativi, îşi fac prieteni la grădiniţă, iar mai târziu la şcoală şi prind gustul jocurilor de societate.

Aşadar, pentru categoria de vârstă 5-6 ani, cele mai potrivite cadouri pentru Ziua copilului sunt jocurile de cărţi, clasicele “Nu te supăra frate” şi “Piticot”, dar şi jocurile concurs, care îi determină pe cei mici să lupte pentru un loc fruntaş în cercul de prieteni.

Jocuri şi jucării pentru şcolari
O dată cu începerea şcolii, copiii sunt mult mai independenţi, iar de la 6-7 ani încep să îşi aleagă prietenii cu grijă, dar şi hobby-urile, ei fiind conştienţi că a venit timpul să se pregătească pentru viaţă şi să îşi împartă timpul între joacă şi teme.

Deja au nevoie să se implice în activităţi mai serioase, iar ca mijloc de divertisment “Roata olarului”, “Monopoly”, şah, jocurile electronice, de memorie şi imaginaţie sunt ideale pentru elevi.

Tabletele reprezintă un cadou frumos şi util pentru Ziua Internaţională copilului, la fel cum un laptop, un birou sau o pereche de role sunt la fel de potrivite pentru copiii de la 7 ani în sus.

Dar decizia finală în alegerea cadourilor aparţine de regulă adulţilor, aşa că, ţinând cont de jocurile şi jucăriile specifice fiecărei vârste, puteţi face o surpriză plăcută copilului dvs. chiar de 1 iunie.

Ce cadou vei alege pentru copilul tau?