Siguranţa Copiilor în Timpul Jocului

Siguranţa Copiilor în Timpul Jocului

Siguranţa copiilor este esenţială în timpul jocului, dar şi atunci când cei mici sunt scoşi la plimbare, servesc masa, dorm sau fac baie. Înainte de orice activitate, copiilor li se va asigura spaţiul adecvat, în aşa fel încât să fie evitate accidentările.

În ceea ce priveşte timpul liber petrecut în interiorul locuinţei sau în afara sa, adulţii care au grijă de copii au obligaţia să îi protejeze de orice pericol.

Ai grijă la prize

Dacă în camera de joacă prizele sunt descoperite, înainte de a părăsi încăperea, părinţii sau alte persoane avizate să îngrijească copiii, se vor asigura că au luat măsurile de precauţie necesare.

Pentru siguranţa copiilor în timpul jocului, este recomandat ca adulţii să folosească apărători pentru prize care îi protejează pe cei mici împotriva unui eventual şoc electric.
În acelaşi mod, cei care supraveghează copiii, au datoria să ia măsurile de precauţie în toate încăperile în care micuţii au acces liber, folosind la nevoie sisteme de blocaj pentru uşi, apărători colţuri sau seturi de siguranţă pentru uşă şi dulap.

Aici găseşti accesorii pentru siguranţa celui mic.

Alege-i cu atenţie jucăria

Vis-a-vis de jucării, părinţii vor ţine cont de anumite reguli atunci când achiziţionează produse noi din magazinele clasice şi online. Nu contează cât de atractive sunt jucăriile dacă ele conţin piese detaşabile pe care bebeluşii le pot înghiţi în timpul jocului.

O dată ce aţi cumpărat jucăriile, verificaţi-le acasă înainte de a le oferi copiilor în dar. După aceea, controlaţi frecvent starea lor de funcţionare pentru a observa eventualele piese desprinse sau rupte.

De ce trebuie să ţineţi cont când cumpăraţi o jucărie nouă:

  • Cumpăraţi jucăriile adecvate ţinând cont de vârsta copiilor. Întotdeauna urmați recomandările de vârstă ale producătorilor. Unele jucării au piese mici care pot cauza sufocare, deci atenție la toate avertismentele de pe ambalajul jucăriei
  • Jucăriile trebuie să fie suficient de mari – cel puțin 3 cm în diametru și  6 cm în lungime, astfel încât să nu poată fi înghițite, pentru că se pot bloca în trahee. Asiguraţi-vă că diametrul jucăriilor este mai mare decât o rolă de hârtie igienică pentru a evita orice pericol de sufocare
  • Atenţie la materialul din care sunt confecţionate jucăriile. Evitaţi materialele dure, cu capete tăioase, dar şi cele vopsite cu coloranţi sintetici care se desprind uşor de pe jucărie şi au efect nociv asupra sănătăţii
  • Evitați jucăriile cu monede, mingi și bile, cu un diametru sub 4,4 cm sau mai mici pentru că o dată ajunse în gât blochează respiraţia
  • Verificaţi ca jucăriile prevăzute cu baterii să fie fixate în şuruburi, astfel încât copiii să nu le deschidă şi să tragă din interior bateriile. Bateriile și acidul lor prezintă riscuri grave, inclusiv de sufocare, hemoragii interne și arsuri chimice
  • Atunci când verificaţi o jucărie pentru siguranță, asigurați-vă că este indestructibilă și suficient de rezistentă în caz că cei mici au tendinţa să o mestece

De asemenea, asigurați-vă că jucăriile nu au:

  • capete ascuţite sau piese de mici dimensiuni, cum ar fi bile, roți sau butoane care pot fi smulse cu uşurinţă
  • capete mici, care se pot extinde în partea din spatele gurii unui copil
  • diverse şiruri de caractere/figurine  mai mari de 18 cm

Copii tind sa “guste” jucariile

Jucăriile de echitaţie nu sunt adecvate bebeluşilor care nu au stabiitate atunci când stau în şezut. Înainte de a achiziţiona căluţi, balansoare, trenuleţe şi alte jucării din această categorie, asiguraţi-vă că sunt prevăzute cu centuri de siguranţă sau curele suficient de stabile pentru a preveni bascularea.

Verificați recomandările producătorului.

Jucăriile confecţionate în casă ar trebui evaluate cu atenție înainte a de le înmâna copiilor, mai ales că nu pot fi supuse unor teste de siguranţă. Dacă aţi păstrat prin casă ori aveţi de la cunoştinţe jucării pictate, confecţionate înainte de 1978, ele au un grad ridicat de risc din cauza vopselurilor care pot avea în conţinut plumb.

Pentru deplina siguranţă a copiilor în timpul jocului, separaţi jucăriile şi rechizitele fraţilor mai mari de cele ale bebeluşilor şi ale copiilor mai mici.
Folosind ascuţitoare, capsator, foarfecă sau lipici lichid la o vârstă necorespunzătoare, copiii pot înghiţi din curiozitate substanţe nocive şi au toate şansele să se taie cu ustensile ascuţite, folosite adesea din curiozitate.

Tu cum îţi protejezi copilul?